HemCases ‣ Alsion

Sport och fritid

Alsion

Danmark

Arkitekter: 3xN Entreprenörer: NCC

Akustisk reglering av campus

Alsion är ett universitetsområde i staden Sønderborg i Danmark. Området omfattar ett universitet, en forskningspark och en konserthall. Det ligger i anslutning till en tidigare bangård, som löper genom vattnet i Alssund. Tanken var att bygga suterränghus, dvs rektangulära byggnader med våningsplan på olika nivåer för att göra det möjligt att skapa kontor, mötesrum, hörsalar och klassrum – alla separerade med olika atrium. 

Gyptone Quattro BIG 42 BIG Special användes på terrasser och balkonger för att uppnå optimal akustik i de många hallarna och stora rummen. 

Trapporna mellan de olika våningarna är gjorda av stål och klädda i fodrade Gyprocs gipsskivor för att skapa lätt böjda former.

Balkongerna i konsertsalen är klädda med Gyprocs gipsskivor med specialfrästa spår i sidorna som vetter mot scenen för att möjliggöra optimal akustik. Undertaket i konserthallen är utrustat med specialdesignade trianglar gjorda av betong och beklädda med Gyprocs gipsskivor.

Tanken var att bygga suterränghus, dvs rektangulära byggnader med våningsplan på olika nivåer för att göra det möjligt att skapa kontor, mötesrum, hörsalar och klassrum – alla separerade med olika atrium.

Gyptone BIG Quattro 42

Gyptone BIG Quattro 42 är en perforerad gipsskiva med kvadratiska hål, som i kombination med den bakomliggande akustikfilten ger goda akustiska egenskaper. Skivan är tillverkad med försänkta kanter på både kort- och långsida.

Se produkten